scheidsrechtertekort ook bij ons

Door een scheidsrechtertekort gaat het NHV met ingang van komend zaalseizoen werken met een leveringsplicht voor clubs. Een kijkje in het scheidsrechtersbestand van Nederland verraadt problemen.

Per team uitkomend in een landelijke divisie, afdelingsklasse of topdivisie voor jeugd moet de club door het seizoen heen tien wedstrijden fluiten. Daarbij gaat het om gecertificeerde arbiters. Een deel van de leveringsplicht wordt opgevangen door de reeds ingeschreven bondsscheidsrechters. Het andere deel van de plicht moet ingevuld worden door een aangemelde vereningingsbondsscheidsrechter. Mocht de club niet aan de leveringsplicht kunnen voldoen wacht een hoge boete.

Voorbeeldje
Een voorbeeldje van de situatie. Wanneer ‘club A’ een ploeg in de hoofdklasse en topdivisie voor B-jeugd heeft, is het vanaf dit seizoen verplicht twintig (twee keer tien) wedstrijden per jaar te fluiten. Wanneer ‘club A’ één bondsscheidsrechter levert, kan het – wanneer er geen aangemelde én gecertificeerde verenigingsbondsscheidsrechter bij komt – een boete verwachten voor de tien resterende wedstrijden

Wanneer er een wedstrijd geen scheidsrechter wordt geleverd staat de club een boete van honderd euro te wachten. Daarna loopt de hoogte van de boete op tot maximaal tweehonderd euro per wedstrijd. Voor grote clubs, die slechts twee of drie bondsscheidsrechters binnen het ledenbestand begroeten, kan de schade oplopen tot in de (tien)duizenden euro’s.

Nijpend
Voor grote topclubs als Bevo en Volendam is de situatie nijpend. Laatstgenoemde vereniging heeft twaalf teams binnen de gestelde criteria van de leveringsplicht. Doordat Volendam slechts twee (verenigings)bondsscheidsrechters heeft ingeschreven, wacht de Noord-Hollandse club een boete voor – twaalf min twee – tien keer tien wedstrijden. De club kan, mocht het geen oplossing vinden, beboet worden voor honderd wedstrijden waarin het geen scheidsrechter geleverd heeft.

Door het nieuwe beleid met bijbehorende boete vergroot het NHV het uitgeputte scheidsrechtersbestand.